Mit tesznek az asztalra a szállodák karácsonykor?

Hírek , beszámolók, úti cél ajánlók

Mit tesznek az asztalra a szállodák karácsonykor?

Feltöltve: 2011-12-20

A szállodák karácsonykor még inkább kitesznek magukért, s valódi terülj-terülj asztalkámat varázsolnak elénk. Az ország különböző tájain körbenéztünk, mi szerepel a karácsonyi és a szilveszteri étlapon.

Silvanus Danubius Hotel Visegrád

A Dunakanyar legszebb fekvésű szállodája Visegrádon a Silvanus Danubius Hotel fenn a Fekete-hegyen. A vadállományban gazdag hegyi környezet az étlapon is visszaköszön, de ahogy Ponácz Rozália cheftől megtudtuk, karácsonykor inkább a hagyományos ünnepi étkek kerülnek terítékre.
Az elengedhetetlen halászlé mellett a hideg előételek között olyan csemegéket fogyaszthatunk, mint a gesztenyés pulykamell tekercs snidlinges burgonyasalátával, vagy a parajos- foghagymás fogas tekercs, spárgás burgonyasalátával, de lesz füstölt lazac graipfruitos, narancsos pulykamell salátával is.

A főételként mézes mustáros csirkét mandarinmártással, kapros tükörpontyot, fahéjas rakott paradicsomot füstölt sajtba sütve, szelídgesztenyével töltött pulykamellet gyümölcsraguval, sütőtökös polentával szolgálnak fel.
Szilveszterkor kétféle, úgymond normál menü mellett gondoltak a vegetáriánusokra, a liszt-érzékenyekre és a gyerekekre is. Vega kínálatukban az előétel zöldséges bulgur saláta koktélparadicsommal. A bulgur nem más, mint a török rizsnek is nevezett tört búza. Lesz spárgakrém leves, sajtos krutonnal, vagyis pirított kenyérrel, meleg gombapástétom párolt paprikával és zelleres tejszínnel. A húsmentes főétel is ínycsiklandóan hangzik, ez fenyőmagba forgatott lágy kecskesajt roston, korianderes vadalmával.

Desszertnek mákos ambrosiát adnak, ami a görög mitológiában az istenek eledele, hogy itt mit takar, legyen meglepetés, az biztos, hogy isteni a hozzá szervírozott portoricoi meggyragu és ribizli zselé.

Szilveszterkor már felkerül a menüsorba a ház specialitása, a vadétel is, ami évközben mindig szerepel a kínálatban. Most vörösboros áfonyával töltött fácánmell formájában tálalják, pármai sonkában sütve, flambirozott sárgadinnye cabernet mártással jár hozzá. Éjfél után jöhet a korhely leves főtt virslivel.

Hotel Residence Siófok

Pár évvel ezelőtt a siófoki Hotel Residence szállodában töltöttük a karácsonyt és az ünnepi vacsora azóta is emlékezetes maradt. Fehér kesztyűs pincérek szolgálták fel az ötfogásos, pazar menüt. Antal Zoltán séfet arról faggatom, az idén mivel kápráztatja el a vendégeket.

Itt a karácsonyi menüsort három előétellel indítják, lesz gesztenyés jérce galantin, színes rukkolás madársaláta libamáj ízelítővel, és lazactatár.
A legtöbb helyen vagy hideg előételt vagy levest választhatunk, itt most mindkettő megtalálható, háromféle levessel.
Az egyik ezek közül az elmaradhatatlan balatoni halászlé ponttyal és belsőséggel, az itt frissen fogott halakból, sütőtök krémleves tökmagos krémmel kent kenyérrel és vad erőleves zöldfűszeres fridattoval, ami metéltre vágott sós palacsintatésztát jelent.

A főételeknek már a hallatán is jól lakunk, kezdve rögtön a somogyi töltött káposztával, aminek érdekessége, hogy tájjellegűen beledarálnak házi szalonnát és kolbászt is.
Lesz rozmaringos kacsamell áfonyás, akácmézes erdei gyümölcsökkel, pulykarolád baconba bordízozva és füstölt sajttal bélelt csirkemell mandulás köntösben. A hal szerelmeseinek kínálják a karibi cápaharcsa szeleteket tengeri gyümölcsökkel, fekete kagylómártással, vadételnek borókás szarvas pörköltet főznek, de lesz grillezett sertésszűzérme vörösboros erdei gombával, száraz burgundi borral is.

Desszertként kapunk sáfrányos dusét (képviselőfánk szerű) karamellhálóban, mákos gubát vanília öntettel, mandulás csokoládétortát és gesztenye alagutat, sőt ezek mellett a séf egy új kísérlete is terítékre kerül, a márlenka, ami nem más, mint kakaós gyúrt tészta karamellás krémmel rétegesen lerakva, tetején krémmel, végül mandulával megszórva.

Aki karácsonykor lemaradna a híres somogyi töltött káposztáról szilveszterkor megkóstolhatja a hagyományos malacsült társaságában, amit éjfélkor újra kínálnak hidegen.
Ha valaki másodjára már nem kívánná, akkor választhat a korhely leves vagy a lencsegulyás közül. Az év utolsó napján készítenek szarvas gerincet egybe sütve és éjfél után fagyit is szervíroznak.

Hunguest Hotel Palota Lillafüred

Úgy érezzük, hogy egy elvarázsolt világban járunk, amikor a lillafüredi szállodába érkezünk, mely egy három hegy által határolt völgyben fekszik. Itt Babik Sándor avat be a kastély ünnepi ételkínálatába.

Karácsonykor a bejgli, a pulyka és a sertés mellett itt a szarvas, az őz és a vaddisznó kihagyhatatlan a menüben.
Idén szilveszterre egy kevésbé megszokott ételsort vonultatnak, fel előételnek rögtön libamáj torta készül dióval, színes lencseragú és birsalma chutney társaságában.

Levest kedvelő mulatozóknak konyakos kacsaleves fő majd húsos maceszgombóccal.
Főételként pikáns, pisztáciás, szárnyas kolbászkrémmel burkolt bélszín kerül a tányérra, tésztába sütve citromos polenta ágyon gombás karotta, és burgonyahab körettel, de a barbecueban pácolt sertés szűz rolád marhanyelvvel, füstölt sajttal, nyárson sütve mentás zöldborsó pürével és sütőtök rizottóval is remek választásnak ígérkezik.

Mindezt egy édes desszertvariáció koronázza meg, majd éjfél után felszolgálják a lencselevest, a korhelylevest és a mini töltött káposztákat.
  • 
  • 
  • 
  •