Balaton-felvidéki csodák

Hírek , beszámolók, úti cél ajánlók

Balaton-felvidéki csodák

Feltöltve: 2017-07-06

A látvány hazánkban egyedülálló, de európai viszonylatban is ritkaságszámba megy.

A Hegyestű

Káli-medence kapujának őre a Zánka és Monoszló között 337 méterre magasodó Hegyestű. A Balaton felől szabályos kúp alakot mutató hegy északi felét az egykori kőbánya lefejtette, a visszamaradt, közel 50 m magas bányafal azonban felfedi számunkra a kb. 8 millió évvel ezelőtt működött bazalt vulkán belsejét. A vulkán kráterében megdermedt láva a kihűlés folytán sokszögletű, függőleges oszlopokra vált el. A látvány hazánkban egyedülálló, de európai viszonylatban is ritkaságszámba megy.

A Hegyestű bazaltkúpjának tetejéről csodálatos tájképen figyelhetjük meg a Balaton-felvidék jellegzetes tájrészleteit, a természet és ember együttélésének tipikus képét. Panoráma térkép segítségével azonosíthatjuk a Káli-medencét övező hegyeket. Itt látható a Balaton, délről a Fonyódi-hegy, onnan nyugatra a Badacsony, a Gulács, a Keszthelyi-hegység, a Csobánc, a Fekete-hegy, a Boncsos-tető, a távolban még a Tátika is felismerhető.

Az egykori bazaltbánya épületében kiállítás látható a Balaton-felvidéki Nemzeti Park térségének földtani felépítéséről, természeti értékeiről, s a bazaltbányászat emlékeiből.

A Dunántúl jellegzetes kőzeteiből összeállított szabadtéri kőpark segítségével geológiai időutazáson vehetnek részt a látogatók.

A tihanyi levendulás

A tihanyi Csúcs-hegy oldalában található a mai napig immár lassan 50 éves őslevendulás, mely június vége felé lilába öltözteti a hegyet. Ezen cselekedetével mint mágnes vonzza a túrázókat, akik lelkesen fényképezik. A látvány lenyűgöző, érdemes leülni közé, és a páratlan kilátásban gyönyörködni, szívni a jellegzetes illatát.

Kedvelt találkozóhelye ilyenkor a terület a pillangóknak, és a különböző méheknek. Illata mindent áthat. Nyugtató hatása régről ismert, ezért illóolajával a halánték bedörgölésével a fejfájás hatásosan csillapítható. Eleink szárított virágát a szekrénybe helyezték, mert köztudottam molyirtó. Sőt, a szúnyogok is elkerülik. A tihanyi házak kertjeiben szinte mindenkinél megtalálható ez a jellegzetesen mediterrán növény.

A lila mezők között hatalmas mandulafák zöldellnek, az újonnan életre keltett ültetvényen pedig bárki végigsétálhat - innen még a kilátás is más a Balatonra.

A Tapolcai-tavasbarlang

A Tapolcai-tavasbarlangot 1903-ban fedezték fel kútásás közben, amelyet tíz évvel később a látogatók számára is megnyitottak, így hazánkban ez volt az első villanyvilágítással ellátott, és turisztikai célra is használt barlang.

A tavasbarlangot bezáró kőzet a miocén kor végének szarmata korszakában, 12 millió éve képződött. Kőzettömegét az egykori Szarmata-tengerben lerakódott mésziszapos üledékekből összecementálódott mészkő rétegek alkotják.

A tavasbarlang vízutánpótlása két úton történik, amely egyben magyarázatot ad a járatok kialakulására is. A Déli- Bakony irányából kis mélységben hideg (10°C-os) karsztvizek érkeznek a Tapolcai-medence térségébe. A Bakonyban beszivárgó elnyelődő karsztvizek egy része nagy mélységbe is lejut, ahol a Föld belső hőjétől felmelegszik, majd a törésvonalak mentén felfelé áramlik. Ilyen 30°C-nál melegebb termálvíz tör fel a Kórház- és a Berger Károly-barlang forráskürtőiből.

A hideg és a meleg karsztvizek keveredése üregeket, járatokat old ki a mészkőben. Százezer év alatt így jött létre a Tapolcai-tavasbarlang is, amely része a város alatti, immár 10 km hosszúságban feltárt barlangrendszernek. A térség későbbi kiemelkedés miatt a barlangok legfelső része szárazzá vált.

Az összekeveredett 20°C-ra hűlt langyos vizek a tavasbarlangból tovább áramlanak a felszín alatt, majd a Malom-tó forrásaiban látnak napvilágot. A tó vizének visszaduzzasztása tette lehetővé a barlangi csónakázást.

A tavasbarlang élővilágának közismert és legfeltűnőbb képviselője a fürge cselle (Phoxinus phoxinus), egy apró halfaj, amelyet a helybeli lakosok csetrinek hívnak. A Tapolcai-tavasbarlangot már 1942-ben, jóval a hazai barlangok általános védettségének kimondása előtt, védelem alá helyezték. 1982 óta fokozottan védett.